גינס בטבע
העוף השחיין המהיר ביותר

באדיבות מגזין עיתון חי מבית מוטו תקשורת
www.ifeel.co.il/haimag


העוף השחיין המהיר ביותר / ד"ר אדיב גל

סזאר אאוגוסטו סיילו פיליו, השחיין המהיר בעולם כיום, לא היה מצליח להתברג אפילו לפודיום של גמר הניחומים של "תחרות" העופות המהירים במים. מהירותו ב- 50 מטר מגיעה עד ל- 15 קמ"ש. אז מי מבין מיני העופות היה יכול להיכנס לתוך "התחרות" של העופות השחיינים? אולי נציג של סדרת החופמאיםאו אולי נציג מסדרת האוזאים או נציג סדרת צוללנאים ואולי נציג מסדרת השקנאים או נציג מסדרת הפינגויונאים. 

אז מי באמת העוף השחיין המהיר ביותר? מדליית הזהב נופלת, כיום, בחלקו של פינגווין לבן אוזן Gentoo Penguin (Pygoscelis papua) נציג של משפחת פינגווינים (מסדרת הפינגויונאים). גודלו של המין מגיע עד ל- 90 ס"מ והוא נחשב אחד המינים הגדולים מבין נציגי המשפחה ורק שני מינים גדולים ממנו - הפינגווין המלכותי King Penguin (Aptenodytes patagonicus) והפנגוין הקיסרי Emperor Penguin (Aptenodytes forsteri).

פינגווין זה קל לזיהוי בגלל ציצית נוצות לבנות בקצה ראשו. קבוצות נוצות אלו היקנו לפינגווין את שמו. אז מה המהירות שזיכה את המין במדליית הזהב? פינגויון לבן אוזן מסוגל להגיע למהירות של עד 40 קמ"ש, כמעט פי שלוש מהיר יותר מסזאר פיליו. במין פינגוין לבן אוזן יש שני תתי מין. תת-המין הגדול, P. p. papua, ותת-המין הקטן יותר, P. p. ellsworthii. משקלם של הפרטים לאורך השנה יכול להשתנות בצורה מרשימה. ההבדלים במשקלים יכולים להגיע עד ל- 36%. בתקופות שונות משקלם יכול להגיע למשקל של עד 8.5 ק"ג בעוד שבעונות שונות הם יכולים להגיע רק ל 5.5. ק"ג.

מאפיין נוסף של המין הוא היותו מין מושבתי. עיקר אתרי הקינון של המין ממוקמים באיים שונים סביב אנטרטיקה. בדומה לשאר תושבי כדור הארץ גם מין זה סובל, כנראה, מהתחממות הגלובלית. ישנם עדויות, שמושבות קינון עוזבות את אתרי הקינון באיים סביב אנטרטיקה ומתרכזות יותר באזורים הפנימיים יותר של אנטרטיקה.

עונת הקינון של פינגווין לבן אוזן כוללת יחסי "אהבה – שנאה". "אהבה" – בלא מעט מקרים "דורשת" הנקבה מהזכר "משחק מקדים" או "מתנות". המתנה בדרך כלל כוללת אבן יפה. מדוע אבן? כי האבנים הם המרכיב בעיקרי של הקו הבנוי בצורה של מעגל אבנים בקוטר ובגובה של 20 ס"מ. "שנאה" – האבנים המשמשות את בניית הקנים מהווים גורם מגביל במושבת הקינון. לכן, לא פעם נצפות מריבות בין הזכרים על אבנים. כל אחד מנסה "לגנוב" מחברו על מנת להרשים את בת זוגו.

על פניו, עתידו של המין נראה בטוח. כיום מעריכים שגודל האוכלוסייה העולמית של המין עומדת על כ- 300,000 פרטים. גודל זה של אוכלוסייה נשאר יציב כבר כמעט 60 שנה. הלוואי על כל המינים....

 

 
 

יעוץ סביבתי | טנא - טבע, נוף, אקולוגיה