גינס בטבע
הארסי ביותר!

באדיבות מגזין עיתון חי מבית מוטו תקשורת
www.ifeel.co.il/haimag

בעל החיים הארסי ביותר

תשעה מתוך 10 אנשים אותם נשאל ברחוב מי היצור הארסי ביותר בישראל יגידו נחש צפע. מדוע הם אומרים כך? האם כי ארסו של הצפע הוא באמת הכי מסוכן? האם בגלל כמות האנשים אותם הוא הרג? בחינה של דרגת ארסיותו של נחש הצפע מגלה שאין הוא הנחש הארסי ביותר בארצו. שרף עין גדי נחשב כנחש המסוכן ביותר לאדם בארצנו. לשרף עין גדי מספיקה חצי מכמות הארס של צפע על מנת להרוג את אותה כמות של אנשים.

יש כאלו שאפילו ארס של דבורה, או ארס של עכביש יכול להרוג אותם, במידה והם רגישים. לכן, השאלה מיהו בע"ח הארסי ביותר בעולם אינה פשוטה למענה. הבחנה נוספת שעלינו לעשות היא בין בע"ח ארסיים לבין בע"ח רעילים. ההבדל העיקרי בניהם נובע מדרך השימוש בארס הנמצא בגופם. בע"ח ארסיים משתמשים בארסם בצורה אקטיבית לצורך תקיפה על ידי נשיכה, הכשה, יריקה וכדומה. בניגוד, בע"ח רעילים משתמשים בארסם בצורה פסיבית. אין הם מתיזים, יורקים, מכישים וכדומה. ארסם פועל כאשר פוגעים בהם והארס משמש בעיקר לצרכי הגנה.

אם כמה שהדבר ישמע משונה, כנראה, שבע"ח הארסי ביותר אינו נחש. על פי הספרות היצור הארסי ביותר על פני כדור הארץ הידוע כיום חי במים. מדובר על "מדוזת הקופסה". המדוזה שייכת למחלקת מדוזות הסוכך ולמערכת הצורבים. המדוזה, כמו שאר המדוזות, חסרת ראש, חסרת רגליים, חסרת סנפירים וחסרת לב (אולי בגלל זה היא פוגעת כל כך באדם?). רובה של המדוזה, כ- 95% הוא מים. למדוזה זרועות צייד ולאורכן אלפי תאים צורבים. עד המאה ה – 18 כלל לא נחשבה המדוזה כבעל חיים אלא סווגה כצמח. רק מהמאה ה – 19 הוכללה מדוזה בהגדרות הזואולוגיות ולא הבוטניות.

עדויות רשומות מלמדות שבמשך השישים שנים האחרונות יותר מ- 5,500 בני אדם מתו כתוצאה מפגיעת ארס "מדוזת הקופסה". הפגיעה של המדוזה גורמת לפגיעה בלב, לפגיעה במערכת העצבים ולפגיעה במערכת התאית. קיימות שתי סיבות עיקריות למות כתוצאה מארס המדוזה. הראשונה, הלם. היצור שנעקץ נכנס להלם וטובע. האפשרות השניה שהיצור הנעקץ חוטף התקף לב.

לפני כחודשיים (27.4.10) דווח אחד המקרים הנדירים בעולם בו ילדה בת 10 ניצלה מעקיצות "מדוזת הקופסה". הילדה הותקפה על ידי המדוזה בצפון אוסטרליה עת שחתה בנהר. לאחר תקופה של חודש וחצי בבית החולים שוחררה הילדה הביתה. כיום סובלת הילדה מאובדן זיכרון לטווח קצר ורגליה מכוסות בצלקות מהעקיצות. פעילותה הקוגגנטיבית של הילדה לא נפגעה. סיפורה של הילדה עורר התרגשות רבה והיה מושא למעקב מדוקדק של רופאים וזואולוגים שבאו לבחון כיצד קרה הנס והילדה לא נכנסה לרשימה השחורה של עוד קורבן אדם שנהרג כתוצאה מעקיצת המדוזה.

את המדוזה ניתן בעיקר לפגוש באזורים הטרופיים שבין אוסטרליה לדרום מזרח אסיה, אך לא רק שם. עדויות קיימות גם על תצפיות מאזור האוקיינוס האטלנטי, דרום אפריקה, המזרח התיכון ויפן . כמובן שלא רק אנשים יכולים להיפגע מארסה של המדוזה. גם יצורי מים אחרים יכולים להיפגע מארסה של המדוזה הקטלנית.

 
 

יעוץ סביבתי | טנא - טבע, נוף, אקולוגיה