בעלי חיים בעולם
בעלי חיים באוסטרליה

באדיבות מגזין עיתון חי מבית מוטו תקשורת
www.ifeel.co.il/haimag

נראה שמבין עשרת היצורים המסוכנים ביותר הידועים כיום על פני הגלובוס, התברכה אוסטרליה בכשבעה מינים. בשנה אחת מתים בה 6.5 אנשים בממוצע עקב הכשה, נשיכה או עקיצה של בעלי חיים ארסיים, ובהם נחשים, דבורים, צרעות, עכבישים, נמלים ובעלי חיים ימיים. אולם אלה הם רק חלק קטן מעולם החי העשיר והמגוון של אוסטרליה.

הנחש היבשתי הארסי בעולם וחברים אחרים

מבין יותר מ- 170 נחשים הזוחלים באוסטרליה (כ- 140 יבשתיים וכ- 30 ימיים), יותר ממאה הם ארסיים. זו כנראה המדינה היחידה בה יש יותר נחשים ארסיים ומ"לא ארסיים". זאת ועוד, מבין עשרת הנחשים הארסיים בעולם, שמונה נמצאים באוסטרליה. הנחש המוכר כיום כנחש היבשתי הארסי ביותר באוסטרליה הוא הטייפן האוסטרלי Oxyuranus microlepidotus)). הוא שייך למשפחת הפתניים, אנדמי לאוסטרליה, ויש הטוענים שהוא הנחש היבשתי הארסי בעולם. הוא מגיע לאורך של שני מטרים וחצי ויש לו יכולות לשנות את צבעו בהתאם לעונות השנה. הארס של הטייפן האוסטרלי מכיל נוירוטוקסינים, שפועלים על מערכת העצבים ובסופו של דבר גורמים לעצירת פעילות הלב. בנוסף, גורם הארס לעיכול אטי של השרירים בגוף הטרף. שלא כמו מיני נחשים אחרים שנחשבים ג'נרליסטים (ניזונים ממגוון סוגי מזון), מין זה ספציליסטי - מעדיף לצוד בעיקר יונקים (כמונו). לכן, נראה שבמהלך האבולוציה התפתחה אצלו מערכת ארס מיוחדת המיועדת לקטילת יונקים, ומכאן גם נובעת סכנתו הרבה לאדם. בהכשה אחת שלו, המכילה כ- 60 מיליגרם ארס, הוא מסוגל להרוג כמה אנשים מבוגרים (מובן שתוצאות אלה הם תולדה של ניסויי מעבדה ולא של מצב טבעי).

עוד קבוצה של נחשים, הנחשבת לקבוצה השנייה בארסיותה ושייכת אף היא למשפחת הפתניים, היא Tiger snake. המינים שבה נמצאים בדרום אוסטרליה ובטסמניה, אי מדרום לאוסטרליה. המינים נבדלים זה מזה בגודל ובגוונים, וגם אצלם אפשר למצוא גוני צבע שונים בהתאם לעונות השנה. הם נחשבים לבין המסוכנים בעולם וגם להם ארס נוירוטוקסיני הפועל על מערכת העצבים והלב.

ארסיים אחרים שמצאו את מקומם על פני היבשת האוסטרלית הם העכבישים. עכביש אדום הגב (Latrodctus hasseltie), למשל, אנדמי לאוסטרליה ודומה בהתנהגותו המינית לאלמנה השחורה המוכרת מארצנו. הוא שייך למשפחת הכדורניים ולסוג אלמנה, וגם אצלו מוכרת תופעת הקנבילזם בעונת החיזור - הנקבה הגדולה (כסנטימטר אחד) טורפת לא פעם את הזכר הקטן (כ- 4-3 מילימטרים). במקרה שלו, מוות של אדם בעקבות נשיכה הוא נדיר ביותר.

קבוצה אחרת של עכבישים מדורגת בין שלוש קבוצות העכבישים המסוכנים בעולם Australian funnel -web spiders, וכוללת כ- 40 מינים שגודלם הוא בין סנטימטר אחד לשמונה סנטימטרים. לאורך ההיסטוריה מוכרים כמאה מקרי מוות של אנשים עקב נשיכת נציגים מקבוצה זו, והמין המוכר בהם הוא Sydney funnel-web spider (Atrax robustus), שאחראי לבדו למותם של כשלושים אנשים.

הדג הארסי בעולם ותושבי האוקייאנוס

היצור המסוכן ביותר באוסטרליה, שנחשב גם ליצור הארסי בעולם, הוא מדוזת הקופסה האוסטרלית ((Chironex Fleckeri, שעליה כתבנו במדור שיאנים (גיליון 193). ובכלל, האוקיינוס סביב אוסטרליה הוא עולם ומלואו הכולל מגוון בעלי חיים ובהם עוד יצורים ארסיים ביותר. ארסם של ארבעה מינים של תמנון כחול הטבעות (Hapalochlaena lunulata) נחשב כמסוכן מאוד לאדם ופועל גם הוא על מערכת השרירים והלב. ייחוד תמנונים אלה הוא ב- 60-50 טבעות כחולות המפוזרות על גופם הצהבהב, והם בין התמנונים הקטנים בעולם המגיעים לגודל של עד 20 סנטימטר. גם הדג הארסי בעולם שוחה סביב חופי אוסטרליה (אפשר למצוא אותו גם בחופי ים סוף) - האבנון (Synanceia). למעשה, מדובר בחמישה המינים הנקראים כך כי הסוואתם מקנה להם מראה של אבן. כשטורף מנסה להתקרב אליהם, הם פורשים סנפיר מיוחד בעל קוצים רבים ודרכו מוזרק הארס שיכול לגרום למוות של אדם בתוך דקות.

לעקרבנוניים תת=משפחה מוכרת וידועה באזורנו – הזהרונים אני חשוב שהמשפט לא ברור. באנגלית הם נקראים "דג האריה" (Lionfish), וזאת על שום הסנפיר המעטר את ראשם ומקנה לו מראה של רעמת אריה. לדג יש ארס שעבור בני אדם אמור להיות כואב עד מאוד, אך לא קטלני. החרוטים (Conus) היא קבוצה ימית אחרת, הנחשבת לארסית מאוד. מדובר בחלזונות בעלי מבנה של חרוט, שאחד המינים בה (Conus marmoreus) הוא אמנם קטן יחסית ואטי מאוד (איך לא, הוא חילזון...), אך ארסי מאוד. במהלך האבולוציה התפתחו אצל החרוטים "חִצי רעל" - חצים גירניים חלולים שנורים מהחרוט וננעצים בטרף.

אחד היצורים שהכי מפתיעים בבעלות הארס שלהם הוא הברווזון (Ornithorhynchus anatinus), המוכר גם כפלטיפוס. הוא יונק מטיל ביצים שאינו ממליט, השייך לסדרת יונקי הביב שפתח יחיד להם בגוף, המיועד להפרשת צואה, להפרשת שתן וגם לרבייה, ומכאן שמם (יונקי הביב). לברווזן דורבן מיוחד הממוקם בכל אחת מרגליו האחוריות, המחובר לבלוטת רעל שגודלה משתנה בהתאם לעונות השנה ולעונות הרבייה. הרעל כולל אנזימים (כמו ברוב שאר המקרים) הגורמים לכאב ולנזק מקומי לרקמות, וניסויי מעבדה גילו שהוא פועל על מערכת הנשימה וגורם לשיתוקה. ידוע שפגיעה בבני האדם אינה גורמת למוות אלא לכאב ולנפיחות, ולעתים לפגיעה בפעילות הגפיים שיכולה להימשך כמה ימים. אחת השאלות שלחוקרים עדיין אין תשובה עליה היא מה מטרת בלוטה זו, שכן ידוע שהיא אינה משמשת לציד. לשם כך, יש לברווזון מנגנון מיוחד הפועל על שדה חשמלי.

לא ארסיים אבל מפורסמים

עולם החי של אוסטרליה עוד עשיר ומגוון. אפשר לראות בה גם צבי ים, תנינים, דגים רבים, לטאות משונות, ציפורים רבות, חסרי חוליות, ארבע משפחות של צפרדעים מקומיות וקרפדה אחת מהמין קרפדת קנים (Bufo marinus). קרפדה זו הובאה לאוסטרליה ב- 1935 בניסיון כושל לחיסול מזיקים ביבול קני סוכר, ומאז היא הפכה למין פולש מזיק הרסני והתפשטה בצפון אוסטרליה. אבל עם כל הכבוד לקרפדה הזאת, הקבוצה המיוחדת והמפורסמת ביותר באוסטרליה שייכת ליונקי הכיס. הנציג הבלתי מעורער שלה הוא הקנגרו, אך קיימים עוד כ- 260 מינים נוספים, ו- 200 מהם חיים באוסטרליה ובפפואה גינאה החדשה. אחד מהם הוא פוסום אוסטרלי כסוף - אפור (Trichosurus vulpecula), שגודלו כשל חתול במשקל של שני קילוגרמים. הוא בעל ציפורניים חזקות, אף מחודד, עיניים חומות ואוזניים בולטות וחלקות מבפנים. יונק כיס חביב אחר הוא הקואלה (Phascolarctos cinereus). את שמו נתנו לו האבוריג'ינים (הילידים של אוסטרליה) ופירושו "חיה ללא מים". אוהבי השינה מקנאים בקואלה שמבלה כ- 18 שעות ביממה בשינה, ואת שאר הזמן היא מקדישה לחיפוש מזון, המבוסס על עלי עצי איקליפטוס הגדל ברחבי אוסטרליה. יונק כיס אחר אנדמי לאוסטרליה הוא הוומביט (Vombatidae). זו משפחה שבה שלושה מינים: וומביט מצוי, וומביט שעיר האף הדרומי וומביט שעיר האף הצפוני. את מרב חייו מבלה הוומביט במחילות הנחפרות בעזרת טופרים חזקים מאוד. חוש הראייה וחוש השמיעה שלו מוגבלים מאוד והפיצוי על כך הוא חוש הריח שבעזרתו הוא מוצא את מזונו, המורכב בעיקר משורשים, מפקעות וממגוון צמחים. על עכברי כיס כבר שמעתם? באוסטרליה חיים ארבעה מינים מהסדרה השייכים לסוג בנדיקוט (Perameles) - בנדיקוט מערבי, בנדיקוט מזרחי, בנדיקוט ארוך אף ובנדיקוט מדברי. הם דומים בתכונותיהם לעכברים המוכרים לנו ובדומה לנברנים בארצנו הם גורמים לנזקים עצומים לחקלאות.

גם טורפי כיס חיים ביבשת ובהם שלוש משפחות: נומבטיים, נמיות כיס וזאבי כיס. הנומבט (Myrmecobius fasciatus), מוכר גם בשם אוכל נמלים מפוספס - על שום פספוס שחור לבן על רקע צהוב המעטר את גבו. במהלך האבולוציה עבר הנומבט התאמה לסוג מזונו - טרימיטים. לסתו מנוונת ואין הוא יכול ללעוס למרות שיניו. בפיו לשון המסוגלת להגיע למרחק של כעשרה סנטימטרים ובעזרתה הוא "שולק" את הטרמיטים. פרט בוגר אחד מסוגל לאכול כ- 20 אלף טרמיטים ביום. במשפחת נמיות הכיס המוכר ביותר הוא השד הטסמני (Sarcophilus harrisii), שכיום אפשר למצוא אותו רק באי טסמניה. למעשה הוא טורף הכיס הגדול באוסטרליה וגודלו כשל כלב קטן. הוא ניזון מציד ומנבלות ויש לו יכולות להפיץ ריח דוחה בשעת מצוקה. את הזאב הטסמני (Thylacinus cynocephalus) אפשר לראות רק במוזיאון, שכן האדם הכחיד מין זה.

כמה עובדות מעניינות על אוסטרליה: היא האי הגדול ביותר על פני כדור הארץ אך היבשת הקטנה ביותר בו; כ- 40 אחוזים משטחה הוא מדבר; היא גדולה פי 275 מישראל; ההר הגבוה ביותר בה נקרא הר קושצ'ושקו והוא מתנשא לגובה של 2,228 מטרים בלבד; קיימים בה כ- 350 מיני עופות אנדמיים; התוכים האוסטרליים הם שישית מהתוכים בתבל; יש בה כ- 4,000 דגים אנדמיים, כ- 300 לטאות (יותר לטאות מבכל מקום אחר בעולם), כ- 2,000 מיני זבובים וכ- 5,000 מיני חיפושיות. האמו, העוף השני בגודלו, מצוי באוסטרליה בלבד ומופיע בסמלה; הדינגו הוא כלב בר המצוי באוסטרליה בלבד, והוא יונק השליה הראשון שהביא האדם לאוסטרליה, שונית המחסום הגדולה (Reef Great Barrier) - מערכת שונית האלמוגים הגדולה בכדור הארץ נמצאת באוסטרליה, אוסטרליה היא היבשת היחידה שבה הנחשים הארסיים עולים במספרם על הנחשים הלא ארסיים.

 
 

יעוץ סביבתי | טנא - טבע, נוף, אקולוגיה