הבזים האדומים
שיתוף פעולה עם דרום אפריקה

הבז מבריז מבית הספר בעמיקם לדרום-אפריקה

מאת אלי אשכנזי (2008)

תלמידים מישראל במחקר בינ"ל על נדידת הבז האדום

כבר 11 שנים ברציפות, שהבזים האדומים הפכו לחלק מנוף בית הספר "תל"י-אלונה" שבמושב עמיקם (תל"י - תגבור לימודי יהדות). הבז האדום, עוף דורס הנמצא בסכנת הכחדה עולמית, בוחר מדי שנה לקנן דווקא באזור בקעת הנדיב, ממזרח לזכרון יעקב, ושישה זוגות של בזים שבים מדי שנה אל גגות בית הספר.

האורחים הקבועים הפכו למקור גאווה לתלמידים ולמורים. "אפילו בתלבושת בית הספר מופיע ציור של בז אדום", סיפר שלום טרם, המנהל, "כשרואים אותי במסדרונות משרד החינוך בחיפה כבר שואלים אותי מה שלום הבז האדום".

נוכחותם של הדורסים בבית הספר מהווה הזדמנות ללימוד ממקור ראשון של ערכי שמירת הטבע. פרויקט הבזים האדומים מעסיק את כל התלמידים, ובכיתה ה' הבזים הם נושא הלימוד העיקרי. השנה קיבל הפרויקט השנתי המקומי נופך בינלאומי, לאחר שהתלמידים התבקשו על ידי חוקר ציפורים מדרום אפריקה לספק נתונים למחקר שהוא עורך על נדידת הבזים. ההשתתפות במחקר העניקה לתלמידים אפשרות לעקוב אחרי הציפורים "שלהם" גם כשהן עוזבות את בית הספר.

"לא מדובר פה בפרויקט חולף ולא באופנה, זו כבר דרך חיים עבורנו", הוסיף המנהל טרם, "הבז האדום מסמל את החיבור שלנו לסביבה, הוא הטריגר ובאמצעותו אנחנו לומדים איך לשמור על הסביבה. המטרה היא חיבור לסביבה ולשמור על העולם הקטן שלנו שהולך ונהרס לאט לאט".

פרויקט הבזים האדומים בבית הספר מתקיים בשיתוף החברה להגנת הטבע וחברת החשמל כבר 11 שנים, תחת הכותרת "באלונה אומרים קן לבזים האדומים - ע"ש תרצה קרן ז"ל". קרן היתה בין מקימי הפרויקט.

אדיב גל, מנחה הפרויקט מטעם החברה להגנת הטבע, אומר כי "שיא הפעילות הוא בחודש יוני, אז מגיעים 1,000 מבקרים מרחבי הארץ והילדים מדריכים אותם במושבים שלהם - אביאל, גבעת ניל"י ועמיקם". בשלושת המושבים, המרכיבים את המועצה האזורית אלונה ומהם מגיעים התלמידים, מקננים 100-120 זוגות של בזים אדומים.

ההתגייסות השנתית של בית הספר מתחילה כבר בשבוע הלימודים הנוכחי, שתחילתו תוקדש לבניית תיבות קינון לבזים. הורי התלמידים יסייעו במלאכה, שאמורה להסתיים לפני אמצע פברואר, אז כבר מגיעים ראשוני הבזים האדומים לאזור. התלמידים יעקבו אחרי הבזים באמצעות משקפות ומצלמות וידאו, שיוצבו בתוך תיבות הקינון. לדברי גל, בזכות הפרויקט והעשייה המשותפת, מתפתחת אצל התלמידים "מחויבות לבזים ולסביבה בה הם חיים".

אולם השנה תלמידי כיתה ה' לא יסתפקו במעקב השנתי הרגיל אחרי הבזים, והם יידרשו לעמוד במשימה נוספת: אל בית הספר הגיעה פנייה מהזואולוג וחוקר הציפורים אנתוני ואן-זיל מדרום אפריקה, שביקש מהתלמידים לסייע לו במחקר גדול שהוא עורך בנושא נדידת בזים. ואן-זיל כתב לתלמידים שמספר רב של שאלות עדיין אינו פתור, כמו כמה בזים אדומים עוזבים את אזור אלונה לכיוון אפריקה ומתי הבזים חוזרים?

במסגרת המחקר המשותף מתכתבים התלמידים עם ואן-זיל בדואר האלקטרוני, , וכך למדו על מסלול הנדידה של הבזים והזמן שהוא אורך. הנתונים שאוספים התלמידים בסקר שהם עורכים במושביהם, יושוו עם ספירת הבזים האדומים שעורך ואן-זיל בדרום אפריקה.

לדברי גל "עד השנה לא ידענו לאן הבזים נודדים. בעקבות הפן המחקרי שנוסף, התלמידים יודעים לדוגמה, שב-26 באוקטובר מגיעים ראשוני הבזים לדרום-אפריקה, אחרי שעזבו אותנו באמצע יוני. בינואר הם עוזבים את דרום-אפריקה ואחרי חודש הם כבר אצלנו". לדברי גל, העיסוק במחקר מעשיר גם את שיעורי האנגלית והמדעים.

בבית הספר אומרים שהפרויקט משרת את שני הצדדים: ואן-זיל קיבל נתונים שחסרו לו, ולפרויקט השנתי בבית הספר נוסף מימד משמעותי. אדיב גל ורותי שנירר, מורים למדעים מבית הספר מספרים שהעבודה עם החוקר הבהירה לתלמידים עד כמה הפרויקט השנתי שלהם אינו עוסק רק בסביבתם הקרובה, אלא מסייע לכלל אוכלוסיית הבזים האדומים בעולם.

 
 

יעוץ סביבתי | טנא - טבע, נוף, אקולוגיה