כתבות בנושא בעלי חיים
''חכמים בלילה''

הכתבה מתוך עיתון חי - המגזין הישראלי לבעלי חיים
(
www.mypet.co.il)

כדי שנוכל לדעת מי יכול לשבת במועצת החכמים בממלכת בעלי החיים יש לבחון מהי חכמה. אדם חכם הוא אדם בעל יכולת התבוננות, קליטת מידע רב, ניתוח המידע, הבחנה בין עיקר לטפל, הסקת מסקנות ובחירת דרך פעולה עתידית מיטבית משלל האפשרויות הקיימות לפי ניסיון העבר ותוך כדי התחשבות בגורמים שונים. אולי יש לבחון את השאלה דרך משקפי האינטליגנציה? האינטליגנציה, פירוש המילה מיוונית הוא לבחור או להחליט. אינטליגנציה מאפשרת לפתור בעיות שונות בדרך של חשיבה. בחינת עולם החי לפי הגדרות אלו מעלה את השאלה אם ישנם בכלל בעלי חיים חכמים או איטליגנטיים וכיצד ניתן לאמוד את התואר.

נכשלו במבחן

ניקח לדוגמה את העופות הנודדים. ישנם מינים בעלי כושר ניווט מפליא הנודדים אלפי ק"מ מדי שנה בדיוק מרשים. בכל שנה, בתאריך כמעט זהה, הנודדים יוצאים למסע ארוך ומתיש, ובכל שנה הם חוזרים בתאריך כמעט זהה לארצות הקינון. אמנם הם עושים זאת במסלול פחות או יותר קבוע, אך אף לא אחת מהתכונות הללו מאפשרות להגדיר אותם חיות חכמות או אינטליגנטיות. מדוע? מכיוון שאחוז ניכר מהיוצאים למסע הנדידה אינם שורדים את תלאות המסע, ואינם זוכים לחזור ולקנן בשנה הבאה. עופות רבים אינם לומדים מניסיון העבר, ואינם מתחשבים בגורמי הסביבה השונים. דחף הנדידה מוטבע בהם גנטית, והם מבצעים את פעולת הנדידה אוטומטית. עופות חכמים או אינטליגנטים היו יודעים לכלכל את מסלולם, להתחשב בגורמי הסביבה ולמקסם את פעולת הנדידה כדי להגיע לנדוד בדרך הטובה ביותר לאזורי הקינון.

ומה בדבר מיני דורסי הלילה, אלה שבלא מעט סיפורים ואגדות, לדוגמה בסיפורי 'פו הדב', מייצגים את החיה החכמה שמתייעצים עמה, אלה שאפילו צה"ל אימץ כסמל למערך הדרכתו בתור משל לחכמתם (הכוס, מין של דורס לילה קטן)? לכאורה נראה כי הבסיס לקניית תכונת החכמה במשפחת הינשופיים הוא במבנה ראשם, הדומה לראש האדם. עיני הינשופים ממוקמות בקדמת הראש, אולם מלבד דימיון זה, לא קיים שום דמיון בין נציגי משפחת הינשופיים לאדם, ודאי שלא בחכמה. האמת היא שלדברי חוקרים רבים, ההפך הוא הנכון - אלה טוענים שמבנה המוח וגודלו (אף שאין גודל מוח שהוא מדד מדויק לחכמה או לאינטליגנציה) הם המונעים את המינים המרכיבים את סדרת דורסי הלילה מלהיות מינים חכמים או אינטליגנטים.

מעופפים בחכמה

המשפחה החכמה ביותר או האינטליגנטית ביותר בקרב העופות היא ככל הנראה משפחת העורביים. מספר לא מבוטל של מחקרים, ניסויים ותצפיות הביאו את החוקרים למסקנה זו. הסיבה לכך נעוצה בראש ובראשונה ביכולת הזיכרון המופלאה של המינים במשפחה זו. עשרות - ואולי אף מאות - פעמים הוזכרו תופעת הנקמה של עורבים ותוקפנותם בעיקר בקשר לאדם. תופעות אלו נצפות בעיקר בעונת הקינון.אז, עובר אורח הנתקל בגוזל של עורב שנפל מהקן ומנסה להצילו זוכה למתקפה, וזו עלולה להימשך אף כמה שבועות. מלבד זאת, העורבים יודעים להשתמש ב'כלי עבודה' - שימוש אשר אינו נפוץ בעולם החי, וזה מקנה להם נקודות רבות ומעלה אותם לדרגה של 'מינים מוכשרים'. העורבים נעזרים בנו, בני האדם, כ'כלי עבודה'; תפקידנו בכוח: להיות 'מפצח האגוזים'. לא פעם נצפים עורבים העומדים מעל מעבר חציה ואגוז במקורם. כאשר האור ברמזור המכוניות משתנה לאדום הם זורקים את האגוז על מעבר החציה ומחכים שעוברי האורח ידרכו עליו וישברו את קליפתו העבה. רגע לפני התחלפות האור ברמזור המכוניות לירוק עטים העורבים על מזונם הפרוס ועפים להביא אגוז נוסף.

גם הרחם, מין במשפחת הנציים מסדרת דורסי היום המקייץ בארצנו, מסתייע בכלי עבודה להשגת מזון – הרחם משתמש ב'פטיש'. הרחם נוהג לבזוז ביצים מקני עופות אחרים ולאכול את תכולתם. את שללו הוא שובר בעזרת 'פטישים קטנים' – הלוא הם אבנים קטנות שהוא מרים מהקרקע. האבנים נזרקות על קליפת הביצה עד שזו נשברת, והרחם יכול ליהנות משללו. מין נוסף מבין בעלי הכנף הנחשב חכם ואינטליגנטי מאוד הוא אלכס; ובמקרה זה אולי צריך להגיד 'תוכי אחרי בן אדם' ולא 'קוף אחרי בן אדם'... לכל המינים השייכים לסדרת התוכאים יש יכולת של חיקוי קולות, לכמה יכולת טובה יותר, ולאחרים - טובה פחות. אלכס, תוכי אפור אפריקני – ג'אקו, למד לספור עד שש. נראה שיכולת זו הייתה הבסיס לאמרה 'אתה חוזר אחריי כמו תוכי'. יש חוקרים הטוענים שלתוכאים, ובעיקר לסוג ג'אקו, יש יכולות 'להבין' ול'השתמש' בשפה ולא רק לחזור 'כמו תוכי' אחרי הבן אדם. מהמחקרים עולה שג'אקויים מסוגלים להבחין בין צבעים וצורות, לדרוש הנאות כדוגמת מקלחת, ואפילו לפתור בעיות מורכבות ולהשיג מזון מתוך מבנה מסובך. את הגורמים ליכולות אלה עדיין אין יודעים בבירור.

מרמים בחכמה

בקרב היונקים, המחלקה שגם אנחנו משתייכים אליה, קיימים כמה יצורים אשר אפילו האדם החושב מחשיבם כאינטליגנטים. המפורסמים ביותר הם הדולפינים. לדברי החוקרים, קיימת שפה 'דולפינית', המבוססת על תקשורת קולית. בעזרתה הפרטים מתקשרים, מתווכחים, ואפילו מלמדים אחד את האחר. באחד הניסויים שנעשו הפרידו בין בני זוג דולפינים, זכר ונקבה, בעזרת מחיצה. את הנקבה לימדו לבצע פעולה מסוימת כדי לקבל מזון, ולא חלף זמן רב, והזכר החל לבצע את אותה פעולה כדי להשיג לעצמו מזון. חכמים מפורסמים לא פחות מבין היונקים הם כמובן הקופים. קיימות קבוצות של קופים כדוגמת האורנג אוטנג או הבבונים הנחשבים אינטליגנטים, ונצפתה אצלם התנהגות אלטרואיסטית. אצל השימפנזים קיימות זה עשרות שנים עדויות לשימוש בכלים. אלה נצפו לדוגמה משתמשים בסולמות מלאכותיים אשר הוצבו במקומות שונים בכלוב ונועדו להעשיר את חייהם כדי להשיג אשכול בננות תלוי שללא שימוש בסולם אינו אפשרי. גם רמייה תועדה בקרב השימפנזים; הרמייה כללה השמעת זעקת אזהרה אשר הבריחה את שאר חברי הקבוצה בעוד הצועק נשאר לאכול את הבננות שנעזבו בחפזה. למרות כל המחקרים שנעשו לבחינת יכולת ההבנה והדיבור של השימפנזים, קיימת תמימות דעים בין החוקרים שאין הם מסוגלים לנהל שיחה כוללת ברמתנו או להשתמש באוצר מילים רב ומגוון המאפשר לעלות מרמת סיפוק, סקרנות או צרכים פשוטים.

יש הטוענים שגם סוסים הם חיות אינטליגנטיות. סוסים לומדים לפתוח בריחים, להימלט מסכנות ובעלי יכולת למידה על סדר יום - לדוגמה, מתי שעת האימון ומתי שעת האוכל. בלי לגרוע ולו מעט מתוצאות מחקרי העבר או חס וחלילה לפקפק בתוצאות ובמסקנות של חוקרי התנהגות בעלי החיים, יש להיזהר מ'אפקט הנס החכם'. הנס היה "סוס גאון" אשר ידע לענות על שאלות שהתשובות עליהן הייתה מספר. את תשובותיו הוא ענה תוך כדי הקשה בפרסתו על הקרקע של המספר המיוחל. לאחר ניסויים שונים ורבים נמצא שהנס הושפע מציפיותיו של החוקר בלי שהיה החוקר מודע להשפעתו הרבה על הנס.

מתבוננים בחכמה

גם בקרב חסרי החוליות קיימים ככל הנראה יצורים אינטליגנטים. אחד 'האיינשטנים' הוא התמנון. חוקרים גילו שמוחו של התמנון דומה במבנהו למוח האדם - מוח מפותח ומרכזי המוגן בתוך מבנה סחוסי. מלבד העובדה שלתמנונים שמונה זרועות הפועלות ביעילות מפולאה, מתברר שלייצורים אלה יש יכולת לימוד יוצאת דופן. אינטליגנציית התמנונים ניכרת ביכולתם ללמוד כיצד לפתוח קופסה של מזון באמצעות מכסה הברגה רק מהתבוננות על תמנון אחר. אף על פי שקשה למדוד אינטליגנציה או חכמה, בייחוד שמדובר בבעלי חיים, ישנן דוגמאות רבות נוספות על חיות חכמות ואינטליגנטיות, אולם עד כמה שידוע, אף לא אחת מהן מגיעה לרמת החכמה והאינטליגנציה של האדם.

 
 

יעוץ סביבתי | טנא - טבע, נוף, אקולוגיה